Loading
مقدمه
نخستین باری که نام شتابدهنده را شنیدید چه چیزی به ذهنتان آمد؟ اگر تا قبل از آن با علم فیزیک کمی آشنا بودید، احتمالا دستگاههای عظیمی را بیاد میآوردید که کارشان شتاب دادن به ذرات باردار است. در فضای کارآفرینی و استارتاپی هم چنین نامی با کارکردی مشابه وجود دارد. البته با این تفاوت که این مجموعهها تیمها و ایدههای خلاق و پرپتانسیل را شتابدهی و رشد آنها را در محدوده زمانی معمولا 3 تا 6 ماهه تسهیل میکنند. ما در این مقاله، لیستی از شتابدهنده های سلامت ایران تهیه کردهایم. باتوجه به آنچه در صنعت سلامت رخ میدهد، زمان 3-6 ماهه برای رساندن یک کسبوکار تازه شکل گرفته به یک استارتاپ آماده ورود به بازار کافی نیست. چراکه چرخه فروش در سیستم سلامت میتواند بسیار طولانیتر از صنایع و حوزههای دیگر باشد. به همین خاطر شتابدهنده های سلامت زمان طولانیتری را میزبان استارتاپ ها هستند. به عنوان مثال، در شتابدهنده پرتقال که یک شتابدهنده سلامت است و در حوزههای مرتبط با علوم زیستی فالیت دارد، دوره شتابدهی 11 ماه است. بهطور کلی، راه اندازی کسب و کار در حوزههای مرتبط با علوم زیستی، دارو و تجهیزات پزشکی نسبت به سلامت الکترونیک، به دلیل گذراندن تستهای مختلف و تاییدیهها و مجوزهای قانونی سفت و سخت، پیچیدگیها و پروسههای طولانیتری دارد و کار برای کارآفرینانی که در این حوزهها فعالیت میکنند مشکلتر است.
برای آشنایی کامل با تعریف، نحوه فعالیت، زمان ورود و معیارهایی که میتوانید برای بررسی یک شتابدهنده سلامت از آن استفاده کنید، مقاله راهنمای جامع شتابدهنده سلامت برای استارتاپها را مطالعه کنید.
شتابدهنده سلامت یا شتابدهنده حوزه سلامت برنامهای است که شرایط لازم برای رشد استارتاپ های سلامت را گردهم آورده و فضای رشد را متناسب با نیاز این استارتاپ ها طراحی میکند. یکی از این شرایط، ارتباط با ذینفعان مختلف در سیستم سلامت است که حضور این ذینفعان در تمامی مراحل، از خلق ایده، مشاوره، آموزش تا فروش و رشد استارتاپ ها، بسیار حائز اهمیت است. خدمات رایجی که معمولا شتابدهنده ها به تیمهای استارتاپی ارائه میدهند شامل سرمایهگذاری بذری (بذرمایه)، فضای کار اداری، مشاوره، منتورینگ، آموزش و شبکهسازی می شود.
اما شتابدهنده های سلامت آفرهای بیشتری را به استارتاپ های سلامت ارائه میدهند که مانند مدت زمان شتابدهی، با توجه به ایده و حوزه فعالیت متفاوت است. به عنوان مثال یک استارتاپ که ایدهاش تولید یک گجت پزشکی برای پایش علائم حیاتی است را درنظر بگیرید. بخش قابلتوجهی از این پروژه را الکترونیک تشکیل میدهد. انجام فرایندهای الکترونیک از طراحی برد گرفته تا جایگذاری سنسورهای مختلف، زیرساختهای خود را نیاز دارد و باید در آزمایشگاههای الکترونیک انجام شود. یا دوره شتابدهی برای استارتاپ ها در حوزههای مرتبط با علوم زیستی، شامل مراحل تکمیل مطالعات آزمایشگاهی، تامین امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی، تامین و واردات مواد اولیه مورد نیاز، حمایتهای مربوط به تولید نمونههای اولیه، مدیریت و هدایت فاز تستهای حیوانی و انسانی و … است. معمولا یک شتابدهنده سلامت، منابع، امکانات و شبکههای خود را بهنحوی برنامهریزی میکند تا تمام نیازهای استارتاپها در حوزههای موردپذیرششان را برطرف کنند.
شتابدهنده های سلامت معمولا لیست کاملی از خدماتی که ارائه میدهند یا بسترهایی که فراهم میکنند را در سایت خود قرار میدهند. ما در لیست شتابدهنده ها، به برخی از آنها اشاره میکنیم.
لیست شتابدهنده های سلامت ایران شامل 12 شتابدهنده است که بهطور تخصصی در حوزه سلامت فعالیت میکنند. این لیست شامل شتابدهنده های سلامت الکترونیک، شتابدهنده های بیوتکنولوژی یا زیست فناوری، شتابدهنده های تجهیزات پزشکی و سایر شتابدهندههای تخصصی در حوزه سلامت است. اگر به اطلاعات بیشتری درمورد هرکدام نیاز دارید، میتوانید به سایت شتابدهنده مراجعه کنید.
هلثیو اولین استارتاپ استودیو تخصصی سلامت و اولین عضو این لیست است. هلثیو که در سال 97 آغاز به کار کرده و بهطور تخصصی در زمینه توسعه و راه اندازی کسب و کارهای حوزه سلامت فعالیت میکند. با توجه به ماهیت استودیو و تفاوت آن با سایر شتابدهنده های حوزه سلامت، هلثیو در مراحل ایدهپردازی، تیمسازی، توسعه محصول و بازار، سرمایهگذاری و جذب سرمایه، نیاز کارآفرینان و تیمهای خلاق و مستعد را پاسخ میدهد. هلثیو برروی حوزههای بیوتکنولوژی، سلامت الکترونیک و تجهیزات پزشکی متمرکز است. استارتاپهای سلامت موفق درزمینه گردشگری سلامت (مدوا) و سلامت بانوان (دروا) ساخت استارتاپ استودیو هلثیو هستند.
Medova: ارائه خدمات گردشگری پزشکی به بیماران بینالمللی
Durva: اپلیکیشن دستیار هوشمند سلامت بانوان
HodHod-Salamat: تشخیص وضعیت اعضای مختلف بدن از روی عنبیه به کمک علم پردازش تصویر
Smartest: کیتهای هوشمند خانگی تست ادرار
Bandomed: طراحی و تولید اورتزهای ترموفرم
مدیرعامل: بهزاد سیفی
آدرس: تهران
دومین شتابدهنده ای که از لیست شتابدهنده های سلامت معرفی میشود در حوزه سلامت است. شتابدهنده اسپین با هدف توسعه شرکتهای دانشبنیان و استارتاپ های حوزه بیوتکنولوژی در سال 98 توسط یک شرکت تولید کننده تجهیزات پزشکی و سلامت راه اندازی شده است. این شتابدهنده در زمینه تولید تجهیزات اتوکلاو پلاسما، سیستمهای استریلیزاسیون و اسپکتروفتومتر، امکانات و زیرساختهای لازم برای تسهیل فرآیند تولید را فراهم و سایر امکانات مورد نیاز را در اختیار شرکتهای نوپا قرار میدهد.
شتابدهنده سلامت هوشمند یک شتابدهنده دبگر در حوزه سلامت است که بهطور تخصصی در حوزههای تغذیه، سلامت روان، دستیار مجازی، مدیریت و نظارت بر زندگی، تصویربرداری پزشکی و تشخیصی، دادههای بیمار و تجزیه و تحلیل ریسک، پوشیدنیها و اینترنت اشیا در حوزه سلامت، مراقبتهای درمانی و مدیریت بیمارستان، اتاق اورژانس و جراحی، روباتیک پزشکی، بازیها و گردشگری سلامت فعالیت میکند.
SkinUp: نرم افزار تشخیص بیماریهای پوست و مو
Visiti: پلتفرم تلهمدیسین
Brandinvest: سرمایهگذاری برندینگ برای کسبوکارهای نوپا
Vivid: پلتفرم آموزش سلامت
Foodisho: پلتفرم حوزه تغذیه
Saba Arna: زیست فناوری یاخته صبا آرنا
سلام نوپا: پایگاه خبری و تحلیلی استارتاپها
My One: اولین استارتاپ Agritech
Freshi Food: پلتفرم غذای سلامت
TOOOTTEB: تحقیق و توسعه طبیعت
A&A: سلامت روان
مدیرعامل : حمید صرافها
آدرس : قزوین
در لیست شتابدهنده های ایران در حوزه سلامت، کارا اولین شتابدهنده سلامت الکترونیک است که برای فعالیت تخصصی دراین حوزه در اواخر سال 96 راهاندازی شده و در کارخانه نوآوری، بزرگترین مرکز شتابدهی در خاورمیانه و شمال آفریقا مستقر است. زمینههای فعالیت کارا، تمام زیرشاخههای حوزه بهداشت و سلامت ازجمله خدمات و محصولات دارویی، تجهیزات پزشکی، تناسب اندام، گیاهان دارویی و طب سنتی، محیط زیست، گردشگری سلامت، سلامت روان و سایر ایدههای خلاقانه مرتبط به حوزه سلامت و بهداشت را دربر میگیرد.
Fit Shape: ارائه راهکارهای هوشمند برای سبک زندگی سالم، با هدف مقابله با بیماریهای واگیر و تناسب اندام
Dano: تصمیمگیری در مورد سلامتی بر پایه اطلاعات ژنتیکی
Maxa: پلتفرمی برای رشد و مدیریت کسبوکار
هلیکس: دستیار هوشمند سلامتی
زین: برگزارکننده تورهای بومگردی و طبیعتگردی، عرضه و فروش محصولات ارگانیک و صنایع دستی در جهت ارتقا سلامت جسم و روان
Aveed: آموزش پزشکی
Life & Me: بهبود پزشکی فرد محور به کمک دادههای ژنتیکی
Wellino: ایجاد یک بستر الکترونیک برای سهولت دسترسی به خدمات درمانی
Pharmaphore: ابزاری در حوزهی دارو و سلامت که خدماتی مانند پیشبینی کمبود دارویی، بازاریابی و مارکتینگ داروها و تسریع و هماهنگیهای بین بازیگران این حوزه را ارائه میدهد.
مانیار: یک شبکه اجتماعی مالی
زیک: بستری برای سامان دهی و شخصی سازی اطلاعات برحسب محصولات غذایی براساس نیازها و محدودیتهای تغذیهای فرد و مقایسهی سریع و آسان محصولات با یکدیگر
مدیرعامل: اکبر عبدالهی اصل
آدرس : تهران
سکو یک شتابدهنده تخصصی سلامت در حوزهای سلامت دیجیتال، تجهیزات پزشکی و بیوتکنولوژی است. فعالیت شتابدهنده سکو با محور سالمند و کودک است. همچنین روش کار این شتابدهنده، شتابدهی مبتنیبر کوچینگ است.
مدیرعامل: محمد حسین ربیعی
آدرس: تهران
در لیست شتابدهنده های سلامت، هلثینو بهعنوان اولین شتابدهنده سلامت دیجیتال دانشگاهی که از اردیبهشت 98 در دانشگاه علوم پزشکی ایران تاسیس شده قرار دارد. هلثینو تاکنون استارتاپهایی با موضوعاتی چون سلامت بانوان، بهبود زندگی توانیابان، تولید محتوای معتبر پزشکی، مدیای پزشکی و … پذیرش کرده است.
مدیرعامل: امید پورنیک
آدرس: تهران
یکی دیگر از شتابدهنده های سلامت دانشگاهی در لیست شتابدهنده های ایران، شتابدهنده سلامت الکترونیک متاسل است. متاسل اولین مرکز نوآوری و شتابدهنده سلامت الکترونیکی در شرق کشور است که وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد فعالیت میکند. شتابدهنده متاسل در حوزههای خدمات و محصولات آموزشی و پیشگیرانه سلامت، تشخیصی و درمانی، دارویی (طب جدید و سنتی)، آرایشی، بهداشتی و مواد غذایی، محصولات و خدمات مراقبتی، پرستاری و بالینی، خدمات و محصولات مرتبط به مهندسی تجهیزات پزشکی، مهندسی منابع فیزیکی و عمرانی درحوزه سلامت، گردشگری سلامت و دیگر خدمات و محصولات مرتبط با IT سلامت فعال است. قبل از دوره 4 ماهه شتابدهی، متاسل برنامهای رایگان 2 ماه برای کسب آمادگی تیمها بنام دوره کشف ترتیب میدهد. این دوره به استارتاپ های سلامت کمک میکند تا به درک درستی از فرآیندهای خود برسند و مسیر رسیدن به سرمایهگذار را آغاز کنند. ورودیهای شتابدهنده متاسل از بین خروجیهای دوره کشف انتخاب میشوند.
آدرس سایت شتابدهنده متاسل : metacell.ir
مدیرعامل: دانیال اعلمی دوست
آدرس: مشهد
یک شتابدهنده تخصصی دیگر در حوزه سلامت پرتقال نام دارد. زیست فناوری یا بیوتکنولوژی، نانوفناوری و علوم زیستی به صورت خاص تجهیزات پزشکی، فناوریهای درمانی، محصولات دارویی و کشاورزی زیستی، حوزههای کلیدی فناورانه هشتمین عضو از لیست شتابدهنده های ایران در سلامت یعنی شتابدهنده پرتقال را تشکیل میدهند.
BIOPATCH: زخمپوشهای پلیمری
dara: پانسمانهای هیدروپلیمری
Osteo Gen: ساخت استخوان مصنوعی
BLOOCKAGE: پودر بندآورنده
PAK THERAPEUTICS: سامانه دارورسانی ترکیبی ضدسرطان
IMMUNABL: مکملهای تقویت کننده سیستم ایمنی
Generva: ساخت عصب مصنوعی
Shrimed: کیتین، کیتوسان، گلوکوزامین و نمکهای دارویی
Amadge: حاملهای دارویی هدفمند ضدسرطان
مدیرعامل: –
آدرس: تهران
یِکی دیگر از شتابدهنده های بیوتکنولوژی، شتابدهنده پایافن یاخته البرز است در سال 1398 با سرمایهگذاری بخش خصوصی تاسیس شده است. این شتابدهنده در زمینه حمایت از شرکتهای فعال در زمینه تولید انواع واکسن، داروهای نوترکیب و سلولهای بنیادی فعالیت میکند.
پادتن فارمد ایمن زیست
زیست فن دارو بنیان
مهرگان دارو زیست ایمن
ژن یاخته ایرانیان
مدیرعامل: –
شتابدهنده لاکتوژن سومین شتابدهنده تخصصی بیوتکنولوژی از لیست شتابدهنده های سلامت ایران است. لاکتوژن اولین شتابدهنده تخصصی بیوتکنولوژی ایران نام دارد که از ابتدای سال 97 تاسیس شده و بهطور در حوزههای پروبیوتیک، زیست فناوری میکروبی و زیست فناوری غذایی فعالیت میکند. دوره پیششتابدهی در شتابدهنده بیوتکنولوژی لاکتوژن 6 تا 8 ماه است. دراین مرحله باید در مقیاس آزمایشگاهی با دید صنعتی محصول تولید شود. استارتاپهایی که با موفقیت از این مرحله میگذرند، وارد دوره شتابدهی میشوند که 16 تا 18 ماه بهطول میانجامد و باید تیمها دراین مدت درمقیاس نیمهصنعتی با دیدصنعتی محصول خود را تولید کنند.
مدیرعامل: –
آدرس: تهران
شتابدهنده فناوریمحور سیناپس، اولین شتابدهنده محصولات تشخیصی و آزمایشگاهی (IVD) در ایران است که در سال 97 آغازبه کار کرده است.
آپتاسیس: طراحی دستگاه و کیتهای ایمونوآنالایزر بسته تک تستی
آپتاسیس: پلتفرم های بسته ایمونواسی بر پایه کمی لومینسنس
اینولایف: مرکز خدمات پزشکی شخصی
پیشتازسل: تولید کیت های استخراج مشتقات پلاسما
اینووا تست: توسعه و تکمیل محصولات ایمونواسی بر پایه الیزا
سیگنال: طراحی و تولید Poly HRP
ژنودیپ: غربالگری سرطان با استفاده از هوش مصنوعی
شتابدهنده فراوردههای دارویی ماد، آخرین شتابدهنده از لیست شتابدهنده های سلامت ایران است. شتابدهنده ماد، با هدف توسعه فناوری و کارآفرینی در حوزه فناوریهای دارویی بهویژه مواد اولیه داروهای شیمیایی شده است. امکانات در شتابدهنده ماد، با توجه به نوع درخواست فناوران از شتابدهنده، شامل فضای کاری مناسب، آزمایشگاههای تحقیقاتی، آزمایشگاههای نیمه صنعتی، اتاق تمیز و سرمایه گذاری و مشاوره میدهد.
کیمیاگران
داروسازان نوآور
تنفیس اکسیر
رهاوردسنتز
جمعبندی
درنهایت کار شتابدهنده ها این است که به استارتاپ ها کمک کنند محصولی آماده ورود به بازار تولید کنند. استارتاپ ها ممکن است از دوره پیششتابدهی با شتابدهندهها سروکار داشته باشند و همکاری آنها تا دوره پساشتابدهی ادامه پیدا کند. علیرغم امکان وجود انتظاری یکسان از شتابدهندهها، واقعیت این است که تمام آنها یک کار را انجام نمیدهند. بنابراین، همانگونه که شتابدهنده ها استارتاپ ها را از فیلترهای مختلف میگذرانند، استارتاپ ها نیز باید برای انتخاب شتابدهنده دقت کافی را به خرج دهند. هریک از شتابدهنده ها به نحوی مزیت رقابتی ایجاد کردهاند. به عنوان مثال، هلثیو براساس مدل استودیو کار میکند و از مرحله تعیین مشکل وارد فرایند راه اندازی استارتاپ میشود. اگر اطلاعات کافی درباره مدل استودیو و کارکرد آن ندارید، مقاله استارتاپ استودیو چیست و چه تفاوتی با شتابدهنده دارد را مطالعه کنید. یا شتابدهنده های سلامت که وابسته به مراکز آموزش عالی هستند و در این لیست هم از آنها یاد شد، از پشتوانههای علمی در آن مراکز قدرت میگیرند. یکی از مزایی رقابتی دیگر حوزه فعالیت شتابدهنده های سلامت است که اگر تخصص کافی درمورد حوزههای موردپذیرش وجود داشته باشد، شاخص غربالگری خوبی برای استارتاپ های سلامت محسوب میشود. ما در یک مقاله دیگر، به بررسی معیارهای دیگری که به استارتاپها در انتخاب یک شتابدهنده سلامت کمک میکند پرداختیم.
دراین مقاله، لیستی از شتابدهنده های سلامت ایران ارائه شد که فعالیت تخصصی آنها حوزه سلامت. این لیست شامل شتابدهنده های تجهیزات پزشکی ، شتابدهنده های سلامت الکترونیک و شتابدهنده های بیوتکنولوژی و علوم زیستی مرنبط بود. برای هرکدام معرفی کوتاه و حوزههای فعالیت ارائه شد و میتوانید برای اطلاعات بیشتر به سایت شتابدهنده ها مراجعه کنید. همچنین اگر شتابدهندههای دیگری را میشناسید که میتواند در لیست شتابدهنده های سلامت ایران قرار بگیرد، در قسمت نظرات برای ما بنویسید.