H E A L T H I O

Loading

مقدمه

تمام شهر‌های دنیا روی نقشه با نامی به‌رسمیت شناخته شده‌اند؛ اما در عمل هر کدام با مشخصه‌هایی به‌یاد آورده می‌شوند.  برخی به‌خاطر موقعیت جغرافیایی، آب‌و‌هوای بی‌نظیر و مناظر طبیعی خود طرفداران زیادی پیدا کرده‌اند، برخی دیگر به‌دلیل وجود بنا‌های تاریخی در خاکشان یا فرهنگ و تمدنی که اجدادشان از خود به‌ارث گذاشتند به شهرت رسیده‌اند. بعضی کشور‌ها از نام قهرمانان، هنرمندان، دانشمندان یا حتی رهبران و سیاستمدارانی که در آن ناحیه زاده شدند یا زندگی می‌کردند اعتبار می‌گیرند. صنعتی خاص، تغییر‌و‌تحولات سیاسی، فستیوال‌ها و جشن‌های رنگارنگ، کیفیت زندگی و غیره از جمله مشخصه‌های دیگری است که به‌صورت نامتعادل در سراسر دنیا پراکنده است که سالیانه میلیون‌ها نفر را از مناطق دیگر به آنجا بکشاند. در این مقاله ۷ شهری را معرفی می‌کنیم که بیشترین آورده را این ‌بار برای استارتاپ‌ها دارند و به این پرسش پاسخ خواهیم داد که چه چیزی این شهرها را در سال ۲۰۱۹ به بهشت کارآفرینان بدل کرده است.

۷- کپنهاگ، دانمارک

 کپنهاگ که یکی از بزرگترین کشورهای پیاده دنیاست، اکوسیستمی به‌شدت به‌هم پیوسته دارد. با‌ اینکه بیزینس‌ها در این شهر از انجل ها سرمایه کمتری دریافت می‌کنند اما به‌طور کلی سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌ها در حال افزایش است. در این بین حمایت‌های دولت هم برای کسب‌و‌کارهای نوپا وجود دارد. Danish Startup Fund برنامه‌ای است که با حمایت‌های دولتی تسهیلات مالی متنوعی را به استارتاپ‌ها ارائه می‌دهد. CEO ها باید بدانند که در این شهر کارکنان حقوق بالایی دریافت می‌کنند.

 هنوز لازم است چند تغییر انجام شود تا اکوسیستم استارتاپی این شهر گسترش بیشتری پیدا کند. یکی از آن‌ها دسترسی‌های محدود برای جذب سرمایه در مراحل اولیه است که این عرصه را بر استعداد‌های خارجی که می‌خواهند در دانمارک به‌صورت حرفه‌ای پیشرفت کنند تنگ می‌کند.

۶- بوستون، آمریکا

 این شهر که خانه ام‌آی‌تی، هاروارد و دانشگاه‌های ممتاز دیگر است، سابقه طولانی در مهندسی نرم‌افزار و توسعه نوآوری دارد. هر کدام از استارتاپ‌ها در این شهر به‌نحوی ارتباط یا وابستگی با آن موسسات آموزشی دارند. در بوستون بیش از هر جای دیگری علم‍و‌صنعت با هم تعامل دارند. بسیاری از کتاب‌های پرفروش در زمینه کسب‌و‌کار و راه‌اندازی استارتاپ توسط اساتید دانشگاه‌های بوستون نوشته شده‌ است. مانند کتاب راه‌اندازی کسب‌و‌کار ۲۴ گام برای موفقیت استارتاپ ها که نویسنده آن بیل اولت استاد دانشگاه ام‌آی‌تی و هم‌بنیانگذار شرکت فناوری سنس آبل است. کارآفرینی در دانشگاه‌های بوستون به عملی‌ترین شکل تدریس می‌شود و فرهنگی که در شریان‌های اکوسیستم این شهر جاری است علاوه‌بر تربیت بنیان‌گذاران موفق متعدد، پای سرمایه‌گذاران زیادی را هم به این شهر باز کرده است.

۵- لندن، انگلستان

 لندن فقط به‌خاطر خانواده سلطنتی اخبار و حواشی مربوط به آن‌ها، کاخ‌ها و ساختمان‌های مجلل معروف نیست. در این شهر یک استیج استارتاپی پرجنب‌و‌جوش قرار دارد. لندن در بخش تکنولوژی می‌تازند و به‌عنوان پایتخت تکنولوژی اروپا شناخته می‌شود؛ اما وضعیت نامشخص خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (Brexit) نگرانی‌هایی را در‌مورد رشد آتی بازار بریتانیا به‌وجود آورده‌است. این موضوع باعث شده که بسیاری از جوانان با‌استعداد بریتانیایی به‌فکر موقعیت‌های شغلی در خارج از کشور باشند. حالا با وجود نگرانی‌ها در مورد برکزیت، ۵ میلیارد پوندی که در قالب سرمایه‌گذاری جسورانه از آلمان و فرانسه به اکوسیستم بریتانیا تزریق شده کمی کورکورانه به‌نظر می‌رسد. در شرق لندن شهر فناوری یا میدان سیلیکون قرار دارد که با هدفی مشابه سیلیکون ولی در نیویورک آشیانه بسیاری از غول‌های فناوری است که در آن ناحیه قرار دارند.

4– بنگالور، هند

 اگر قرار باشد در هر رتبه‌بندی نامی غیرمنتظره یا یک شگفتی وجود داشته باشد، در لیست ما شگفتی‌ساز شهر بانگالور است؛ اما قطعاً بی‌دلیل در این جایگاه قرار نگرفته است. این شهر پر از استعداد، این موفقیت را با برون‌سپاری استعداد‌های محلی به شرکت‌های خارجی به‌دست آورده است. ابتکارات دولت مسیر را برای رشد اکوسیستم استارتاپی در این شهر هموار کرده است. بنگالور شهری پویاست که با سرعت زیادی در حال رشد است. این شهر به عنوان سومین اکوسیستم استارتاپی بزرگ در جهان دست یافته و سرمایه‌گذاران زیادی را به خود جذب کرده است. از مزیت‌های دیگر این شهر مسکن ارزان به نسبت شهرهای دیگر در این لیست است که این شرایط اقامت را برای تیم‌های استارتاپی مهیاتر می‌کند.

۳- استکهلم، سوئد

 استوکهلم اغلب بنام کارخانه یونیکورن شناخته می‌شود. حتی با وجود جمعیت نسبتا کم 5/1 میلیون شهروند، این شهر امروز در بین قوی‌ترین اکوسیستم‌های استارتاپی در سطح جهان ایستاده است. داستان‌های موفقیت‌های بزرگی که از این شهر روایت شده خود گویای همه چیز است. Spotify، Skype، King، Majons/Minecraft، Klarna همگی در این شهر قرار دارند. در سال ۲۰۱۷ غول سرمایه‌گذاری Atomic بیان کرد که سوئد پس از سیلیکون‌ولی بزرگترین اجتماع شرکت‌های میلیارد دلاری در دنیاست. ریشه این موفقیت بزرگ را می‌توان در ماجرای عدم پذیرش اریکسون و نبود شغلی ثابت برای مهندسان خبره و در نهایت تصمیم آنها برای تاسیس شرکت‌ها یافت. از آن زمان رشد و تکامل اکوسیستم کارآفرینی سوئد مانند یک دومینو عمل کرده است. کارآفرینان در این شهر به‌خوبی می‌دانند از پس چه کاری بر می‌آیند و چیزی نمی‌تواند جلوی آن‌ها را بگیرد تا نتواند از توان بالقوه خود استفاده کنند.

۲- هلسینکی، فنلاند

 اکوسیستم استارتاپی هلسینکی هر آنچه که لازم است را در خود دارد. کارآفرینان مستعد، سرمایه‌گذاران، قطب‌ها، شتاب‌دهنده‌ها، اینفلوئنسرهای کلیدی و همچنین تعداد زیادی استارتاپ که در مراحل اولیه کمک مالی دریافت می‌کنند. در این شهر حمایت‌های دولتی خوبی به کسب و کارهای تازه شکل گرفته ارائه می‌شود. مجوز پایان استارتاپ که از آپریل ۲۰۱۸ شکل گرفته یکی از ابتکارات دولتی است که به کارآفرینان با پتانسیل بالا فرصت راه‌اندازی یک استارتاپ و به‌کارگیری آن در اکوسیستم محلی را می‌دهد. با وجود کمپانی‌های مانند Nokia، Rovio، Supercall، Clash of clans و Linux شهر هلسینکی از یک گنجینه غنی کارآفرینی حفاظت می‌کند؛ اما هنوز مطلوب‌ترین ویژگی این شهر ارتباطات جهانی و روابط معنی‌دار مشخص آن بین کارآفرینان در اکوسیستم استارتاپی است.

۱- برلین، آلمان

 اگر کار کردن در لس‌آنجلس و هالیوود آرزوی هر هنرمند موسیقی یا اهالی سینما باشد، برلین می‌تواند برای استارتاپ‌ها چنین منزلتی را داشته باشد. به‌راستی نام سیلیکون‌ولی اروپا برازنده‌ی این شهر است. هزینه‌های زندگی که شامل اجاره دفتر کار هم می‌شود مقرون به‌صرفه است. برلین زمین بازی کسانی است که روحیه کارآفرینی دارند. اگر کسی به فکر راه‌اندازی کسب‌و‌کار در برلین افتاد باید بداند که احتمالاً روی حمایت سرمایه‌گذاران می‌تواند حساب کند. کمک‌های مالی دولت و دریافت وام‌های بلندمدت با نرخ بهره مقبول نیز وجود دارد. این امکانات مشروط به داشتن پاسپورت آلمان یا مدرک تحصیلی خاصی نیست چون برلین به استعدادها از همه جای دنیا خوش‌آمد می‌گوید. با وجود احتمال وقوع برکزیت خیلی از کمپانی‌ها در حال انتقال دفاتر خود از لندن به برلین هستند.

جمع بندی

 شهرهای زیاد دیگری در سراسر دنیا علاوه‌بر سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی که به گسترش اکوسیستم استارتاپی خود اختصاص داده‌اند، طبق نقشه راه بلندمدت خود گام برمی‌دارند و زیرساخت‌ها را مستحکم‌تر می‌سازند. آن‌ها استارتاپ‌ها را کلید توسعه اقتصادی و ماشین اشتغال‌زایی می‌بینند و علاوه‌بر تربیت کارآفرینان بومی، بدین می‌اندیشند که چگونه می‌توانند استعدادها و شرکت‌های بزرگ را از سراسر دنیا به‌سمت خود بکشانند. واقعیت این است که در دنیای دیجیتال امروز مرزهای جغرافیایی کارآفرینان را محدود نمی‌کند. پس عجیب نیست اگر یک کسب‌و‌کاری در استرالیا به‌دنبال همکاری از اروپا، آمریکا، آسیا و آفریقا بگردد. امروزه فرصت‌ها و تسهیلات مالی بی‌حد‌و‌حصری برای استارتاپ‌ها وجود دارد و دیگر رشد جهانی غیرقابل دسترس نیست. فقط سرمایه‌گذاران و کارآفرینان به یک نکته باید توجه کنند، اینکه مردم با همدیگر قوی‌تر هستند.